Long Time - You´ll See
(Tiden går - tempo scorre)
Long Time – You’ll See är ett verk i skärningspunkten mellan konst, performance, vokalt verk, Land Art och Participatory Art – en kollaborativ process med lokal och global förankring.

Long Time – You’ll See är i själva utförandet en klingande manifestation av långsiktighet, en konkret närvaro och ett förhållningssätt till vår gemensamma jord och våra medmänniskor. Men verket handlar inte alls om pekpinnar utan är ett öppet erbjudande om reflektion och samhörighet med andra människor, bortom orden.

Long Time – You’ll See bjuder in professionella sångare, performers, konstnärer, amatörsångare, alla som är intresserade och har deltagit i en förberedande obligatorisk workshop. Publik kan observera så kort eller så länge en vill.

”Den sång eller det ljud vi skapar är inte toner som någon kan sjunga bättre eller sämre utan här behövs alla röster. Kärnan i Long Time – You´ll See är att alla tillsammans försöker komma i kontakt med den ordlösa kommunikation som rösterna och våra rörelser genom fältet skapar”

När?
Performancen genomförs en söndag varje år i 10 års tid (2019-2028)

Var?
“Långmyre vineri”, Hamra, Gotland, Sweden

Vem?
Professionella sångare, performers, konstnärer, körsångare, amatörer, alla som är intresserade.

Publik är välkommen att närvara på fältet och uppleva och observera.

Hur?
En söndag varje år i 10 års tid genomförs en så kallad slow walk (ett steg tar cirka 20 sek) genom halva vingårdens fält (250 m). Deltagarna sjunger en valfri ton för varje steg

Performancen tar 2-3 timmar att genomföra.
Verket dokumenteras varje år i film och fotografi, och resulterar i en eller flera film/videoinstallationer av fotograf Tina Axelsson Hur kan jag delta?
Du deltar som professionell eller som amatör. Alla som deltar genomgår en förberedande workshop som Katarina leder. Workshopen erbjuds vid flera tillfällen veckan innan performancen på Hamra bygdegård men också vid andra tillfällen under året.

För ytterligare information se Nyheter här på sidan och på Facebook.


En söndag varje sommar i 10 års tid genomför konstnären Katarina Henryson en så kallad slow walk genom vingårdens fält. Lokala körer, sångare/performers och alla som är intresserade är inbjudna att delta efter att ha genomgått en obligatorisk workshop. Deltagarna sjunger en ton för varje steg de tar och performancen tar 2-3 timmar att genomföra.

Alla är välkomna att observera som publik.

Varför har Katarina skapat ett 10 – årigt klingande performanceverk?
"När jag såg vinfältet med 27.000 nyplanterade plantor i sina 'små hus' var det en slående syn. Ett starkt intryck och en bild av hoppfullhet samtidigt som den påminde om en kyrkogård. En bild som innehöll paradoxen som vi lever i. Hur kan vi bära varandra genom klimatförändringen och hur anpassar vi oss? Att Emma Serner och Andrea Guerra anlägger en vingård på södra Gotland är ett sätt. Hur jag relaterar till de här frågorna och den här platsen med den här manifestationen är ett annat. Jag har tänkt på långsiktighet länge…haha."

Vad betyder det att dyka in i något under en lång tid? Hur uttrycker jag det konstnärligt?
"Plötsligt föll allt på plats när jag såg dom små plantorna i sina små hus på fältet. Jag vill så klart också bjuda motstånd mot allt det kortsiktiga kvartalstänkandet vi har runt omkring oss. Förpappringen och den orimliga förväntan om en snabb och evig tillväxt. En hållning som drabbar jorden och de generationer som kommer efter oss fruktansvärt hårt. Nyfikenheten att se vad det här verket gör med mig över tid är en stark drivkraft. Hur kommer jag att inordna mitt liv för att kunna genomföra performancen? Vilka relationer byggs och hur kommer det att se ut i och runt Långmyre Vineri om tio år? Det ska bli otroligt spännande att se! Jag har haft turen att träffa människor här runt Hamra och från många andra ställen som vill delta performancen men jag förväntar mig inte av någon annan än mig själv att genomföra alla 10 åren. Men jag blir väldigt glad om jag får sällskap!”

Runt Katarina finns en grupp människor, många bofasta på södra Gotland eller med en lång relation till ön.

Emma Serner och Andrea Guerra – Långmyre Vineri

Katarina Henryson – Upphovsperson, konstnärlig ledare och projektledare
Tina Axelsson – Fotograf, art director
Karolina Westenhoff – Grafisk formgivare
Stefan Kullänger – Filmfotograf
Peter Östlund – Filmfotograf (drönare)
Annika Hansson-Wretman – P.R. och kommunikationsansvarig
Arvid Unsgaard – Filmklippare och ljud
Maria Wahlberg and Viveka Lindström – Textilkonstnär, produktion av logotyp löv
Vamlingbolaget – Textil
Joel Henryson – Webbsida
PA kompaniet – Ljudteknik

Om Katarina Henryson

Sedan 1984 har Katarina Henryson arbetat i olika konstellationer och musikgenrer. Hon är kanske mest välkänd för den breda allmänheten som en av originalmedlemmarna i den internationellt framgångsrika a cappella-gruppen The Real Group – med turnéer runt hela världen och ett 20-tal album.

Sedan 2016 arbetar Katarina Henryson med sitt eget vokala konstnärskap, där hon utforskar rösten bortom genrer och stilar. I hennes performanceverk möter människor sin egen inre röst och andras genom total närvaro – allt utifrån konstens undersökande perspektiv.

Katarina Henryson ger också workshops, föreläsningar och konserter. Hon är grundare och utvecklare av The Real Group Academy, styrelsemedlem i Eric Ericson International Choral Centre och SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation).

På listan över samarbeten inom performance och kollaborativa koncept finns bl a The Cleaner av Marina Abramović, Moderna Museet i Stockholm 2017, (vokalt ansvarig tillsammans med Abramovićs medarbetare Lynsey Peisinger), The Abramović Method for Music, Anders Hören, Alte Oper i Frankfurt 2019, (faclilitator) Sonic and Energetic Spaces, Moderna Museet i Malmö 2017 (tillsammans med Lynsey Peisinger) The Mile-Long Opera i New York 2018 (förstudier och workshop), Landscapes of Transformation med Sonic Cycles, Lettlands officiella hundraårsfirande i Jurmala 2018 (med Jānis Šipkēvics), 360 grader, Eric Ericsonhallen, 2017, 2018 och 2019, (konstnärlig ledare).